Hackbevoegdheid

Op 1 maart 2019 werd de Wet Computercriminaliteit III van kracht. Deze geeft de politie de bevoegdheid om heimelijk een geautomatiseerd werk, zoals een laptop of een smartphone, van een verdachte binnen te dringen, ook wel de wettelijke hackbevoegdheid genoemd. Deze bevoegdheid is wel aan strikte voorwaarden verbonden en mag alleen worden ingezet bij verdenking van een ernstig strafbaar feit. Er is bovendien maar één centraal team van politie, Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD), Koninklijke Marechaussee (KMAR) en de Bijzondere Opsporingsdiensten dat het mag doen voor de tactische teams die om de inzet vragen: DIGIT.

Op basis van de nieuwe wet mag DIGIT gegevens ontoegankelijk maken of kopiëren, maar ook communicatie aftappen. Ook wordt het mogelijk opsporingsambtenaren als ‘lokpubers’ in te zetten om de opsporing en vervolging van ‘groomers’, die via internet minderjarigen benaderen voor seksuele doeleinden, te vergemakkelijken.

Verder is heling van computergegevens als zelfstandig delict strafbaar geworden.

Zie ook:

Laatste update: 13-8-2023

Ben je het niet eens met iets in deze beschrijving, is het niet meer up-to-date, heb je een aanvulling of werkt een link niet? Stuur ons dan even een mailtje. Dan kijken we er even naar en kunnen we het eventueel aanpassen.
Het gebruik van de kenniskaarten is gratis. Gelieve bij het gebruik van de kenniskaarten in publicaties te refereren aan dit toezichtcompendium of de betreffende kenniskaart, inclusief een link. Alvast bedankt voor de moeite!