Multidisciplinair Interventieteam (MIT)

Het MIT is inmiddels opgegaan in het NSOC!

Politie, OM, FIOD, KMar/Defensie, Douane en Belastingdienst werken sinds april 2020 met elkaar aan het Multidisciplinair Interventieteam (MIT). De doelstelling van het MIT is het duurzaam verstoren van ondermijnende criminele bedrijfsprocessen in binnen- en buitenland, door het structureel opsporen en ontmantelen van criminele netwerken, het aanpakken van sleutelfiguren, het in beslag nemen van crimineel vermogen en het opwerpen van barrières voor crimineel handelen en voor het verkrijgen van crimineel geld.

In beeld wordt gebracht waar kwetsbaarheden in rechtmatige structuren zitten, hoe criminele processen werken en hoe fenomenen in elkaar steken (financieel, logistiek, relationeel, bedrijfsstructuur e.d.).

In afstemming zet iedere partner zijn bevoegdheden in. Dus zowel financiële opsporing (straf- en fiscaalrechtelijk) als toezicht en handhaving (fiscaal-, civiel- en bestuursrechtelijk).

Het budget bedraagt in 2021 €82 miljoen, in 2022 €87 miljoen euro en vanaf 2023 €93 miljoen per jaar. Het was de bedoeling dat er 400 fte aan experts op voornamelijk HBO en WO-niveau zou gaan omvatten, maar op 26 mei 2022 maakte de minister bekend dat het MIT per 1 juli 2022 wordt vervangen door een vernieuwd samenwerkingsverband: de Nationale Samenwerking tegen Ondermijnende Criminaliteit (NSOC).

27-5-2022

Zie ook:

Laatste update: 14-11-2020

Ben je het niet eens met iets in deze beschrijving, is het niet meer up-to-date, heb je een aanvulling of werkt een link niet? Stuur ons dan even een mailtje. Dan kijken we er even naar en kunnen we het eventueel aanpassen.
Het gebruik van de kenniskaarten is gratis. Gelieve bij het gebruik van de kenniskaarten in publicaties te refereren aan dit toezichtcompendium of de betreffende kenniskaart, inclusief een link. Alvast bedankt voor de moeite!