Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD)

De Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) is een Nederlandse geheime dienst, die onderzoek doet naar de veiligheid van de krijgsmacht en militaire inlichtingen uit en over het buitenland verzamelt. Ze richt zich vooral op vredesoperaties en internationaal terrorisme.

De MIVD verzamelt informatie:

  • over het militaire potentieel van andere landen;
  • over gebieden waar het Nederlandse leger als vredesmacht wordt ingezet;
  • ter preventie van activiteiten die de veiligheid of de paraatheid van de krijgsmacht schaden;
  • ten behoeve van vredesoperaties.

En voorts doet het:

  • veiligheidsonderzoeken naar kandidaten voor vertrouwelijke functies bij Defensie (en toeleveranciers).
  • contra-spionage

De Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten 2017 vormt de juridische basis.

De MIVD ontstond in 2002 uit de Militaire Inlichtingendienst (MID). Het is een zogeheten bijzondere organisatie-eenheid van het Ministerie van Defensie, die direct onder de secretaris-generaal valt. Het is gevestigd in de Frederikkazerne in Den Haag. Er werken ca 1000 mensen en het budget is ?

Zie ook:

Laatste update: 10-1-2022

Ben je het niet eens met iets in deze beschrijving, is het niet meer up-to-date, heb je een aanvulling of werkt een link niet? Stuur ons dan even een mailtje. Dan kijken we er even naar en kunnen we het eventueel aanpassen.
Het gebruik van de kenniskaarten is gratis. Gelieve bij het gebruik van de kenniskaarten in publicaties te refereren aan dit toezichtcompendium of de betreffende kenniskaart, inclusief een link. Alvast bedankt voor de moeite!