Risico Analyse Model (RAM)

Het Risico Analyse Model (RAM) was een eind jaren negentig lokaal ontwikkelde applicatie van de belastingdienst die data uit 72 (interne- en externe) bronnen combineerde. De zelfgebouwde database bevatte ‘gegevens met een hoog vertrouwelijk karakter, gezien de fiscale, financiële en/of persoonlijke aard van de gegevens’. Via RAM hadden Belastingdienstmedewerkers ook toegang tot informatie over eventuele strafrechtelijke vervolging of opsporing. Via zoekopdrachten was het mogelijk om ‘nagenoeg alles aan alles te relateren’, staat in een interne analyse.

Duizenden medewerkers hadden toegang tot het systeem. Daarmee werd het een belangrijke tool van de dienst. Er bestond geen logging van het gebruik van de data. Een medewerker met deze ontheffing kon dus ook data vanaf een werkcomputer naar een usb-stick kopiëren en meenemen. Ook de afdeling Toeslagen, de Douane en de Fiscale Inlichtingen en Opsporingsdienst (FIOD) hadden toegang.

Ondanks beloften om het systeem “uit” te zetten is onduidelijk of en wanneer dat (volledig) is gebeurd.

Zie ook:

Laatste update: 4-11-2023

Ben je het niet eens met iets in deze beschrijving, is het niet meer up-to-date, heb je een aanvulling of werkt een link niet? Stuur ons dan even een mailtje. Dan kijken we er even naar en kunnen we het eventueel aanpassen.
Het gebruik van de kenniskaarten is gratis. Gelieve bij het gebruik van de kenniskaarten in publicaties te refereren aan dit toezichtcompendium of de betreffende kenniskaart, inclusief een link. Alvast bedankt voor de moeite!