Kamerbrief over voortgang versterking Vergunningverlening, Handhaving en Toezicht

Brief van de Staatssecretaris van I&W aan de Tweede Kamer van 10 januari 2024, 9 pagina’s. Onderaan deze pagina is de brief te bekijken en te downloaden.

De brief gaat in op de stand van zaken van het Interbestuurlijk Programma (IBP) versterking VTH milieu.

  • De staatssecretatis heeft de heer Van Aartsen en mevrouw Sorgdrager gevraagd om de tussentijdse resultaten te bekijken en een advies uit te brengen over waar de focus in de resterende 9 maanden van het IBP zou moeten liggen.
  • Twee OD’s voldoen naar eigen zeggen aan de robuustheidscriteria. De stas deelt die mening niet. De overige omgevingsdiensten (OD’s) en regionale uitvoeringsdiensten (RUD’s) moeten uiterlijk in april 2024 een plan van aanpak hebben om aan de criteria te voldoen.
  • Er blijkt (n.a.v. een vraag van kamerleden Hagen/Sneller) geen sprake te zijn van een gedeeld informatiesysteem in milieutoezicht. Iedere dienst heeft eigen systemen en spreekt een eigen taal. Daardoor is uitwisseling van gegeven “nauwelijks mogelijk”. Er wordt daarom nu gewerkt aan een toekomstbeeld voor de inrichting en vereisten voor informatievoorziening in het VTH-stelsel milieu. Elementen daarin zullen zijn:
    – alle partijen zijn aangesloten;
    – gemeenschappelijke taal;
    – uniformiteit van producten, processen en resultaten;
    – gestandaardiseerde koppelvlakken;
    – VTH-informatieregistraties;
    – de reeds bestaande landelijke generieke digitale infrastructuur wordt zoveel mogelijk benut.
  • Het toekomstbeeld moet in het eerste kwartaal van 2024 opgeleverd worden. Implementatie daarvan zal daarna nog tot lang na september 2024 duren. Ondertussen wordt er hard doorgewerkt aan verbeteringen van de informatiehuishouding.
  • SPUK: Nog niet alle ter beschikking gestelde middelen zijn benut. De regeling is daarom verlengd tot eind 2024.

Reclasseringsrol bedrijven
Dit betreft bedrijven die een transactie met het Openbaar Ministerie zijn aangegaan. Dit naar analogie van personen die met reclassering in aanraking komen. Gedacht wordt bv aan vormen van bewindvoering of begeleiding. Uitwerking hiervan wordt overgelaten aan het volgende kabinet.

Veelplegersaanpak
Dezelfde analogie geldt in deze aanpak als die genoemd bij reclassering van bedrijven. Hiervoor is betere en uniformere registratie nodig dan nu het geval is.

Verder wordt er in de brief nog ingegaan op thematisch onderzoek van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) VTH: casus asbestverwijdering en het ILT-rapport wettelijke advisering ILT op omgevingsvergunningen grote bedrijven alsmede het white paper van advocatenkantoor Knoops (contemporary legal and political implications of PFAS polution).