Mededingingstoezicht

Mededinging is de strijd tussen bedrijven om een aandeel in een beperkte markt. Bij perfecte concurrentie kan de klant vrij kiezen uit een groot aantal gelijkwaardige leveranciers. Onderlinge afspraken om de mededinging te beperken zijn in de meeste landen verboden.

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) controleert of bedrijven de concurrentie beperken. Bij overtreding van de Mededingingswet kan de ACM een boete, dwangsom, aanwijzing of bindendverklaring (van een toezegging) opleggen.

De boete kan voor bedrijven oplopen tot € 450.000. Of tot of 10% van de jaaromzet (als die omzet hoger is dan € 4,5 miljoen). Bestuurders en leidinggevenden kunnen een boete krijgen tot € 450.000.

Laatste update: 27-7-2022

Ben je het niet eens met iets in deze beschrijving, is het niet meer up-to-date, heb je een aanvulling of werkt een link niet? Stuur ons dan even een mailtje. Dan kijken we er even naar en kunnen we het eventueel aanpassen.
Het gebruik van de kenniskaarten is gratis. Gelieve bij het gebruik van de kenniskaarten in publicaties te refereren aan dit toezichtcompendium of de betreffende kenniskaart, inclusief een link. Alvast bedankt voor de moeite!