Predictive policing

Predictive policing is het voorspellen van crimineel en normoverschrijdend gedrag door middel van grootschalige monitoring en slimme data-analyses, met als belangrijkste doel criminaliteit te voorkomen. Het idee achter predictive policing is dat op vier verschillende niveaus voorspellingen kunnen worden gedaan over misdrijven: waar, wie en wanneer alsmede een combinatie van deze drie.

Het herkennen van vaste of opvallende patronen in menselijke gedragingen gebeurt door analyses van grootschalige dataverzamelingen, waaronder politiedata en openbare bronnen die via algoritmen worden ontsloten. Predictive-policingalgoritmen zijn doorgaans gebaseerd op informatie zoals omgevingskenmerken, demografie, datum-/tijd en vooral ook misdaad in het verleden. Er zijn inmiddels software-pakketten voor op de markt.

Predictive policing is omstreden wegens de aanzienlijke kans op privacy-schending en etnisch profileren.

Zie ook

Laatste update: 1-1-2022

Ben je het niet eens met iets in deze beschrijving, is het niet meer up-to-date, heb je een aanvulling of werkt een link niet? Stuur ons dan even een mailtje. Dan kijken we er even naar en kunnen we het eventueel aanpassen.
Het gebruik van de kenniskaarten is gratis. Gelieve bij het gebruik van de kenniskaarten in publicaties te refereren aan dit toezichtcompendium of de betreffende kenniskaart, inclusief een link. Alvast bedankt voor de moeite!