Strafblad

Als een persoon een strafbaar feit pleegt en wordt vervolgd door het Openbaar Ministerie (OM), komt dat meestal op zijn of haar strafblad te staan. Als de zaak eenmaal is afgehandeld, wordt de beslissing van het OM (strafbeschikking) of de uitspraak van de rechter bij die aantekening op het strafblad vermeld. Het strafblad heet officieel het ‘uittreksel justitiële documentatie’. De Justitiële Informatiedienst is de beheerder van de strafbladen.

Wat wel en niet op het strafblad komt te staan en hoe lang het erop blijft staan, is geregeld in de Wet justitiële en strafvorderlijke gegevens en het Besluit justitiële en strafvorderlijke gegevens. Bij een misdrijf krijgt een persoon altijd een strafblad (als deze persoon ouder is dan 12 jaar). Bij een overtreding hangt het af van de soort overtreding en de opgelegde straf.

Zie ook:

Laatste update: 14-8-2022

Ben je het niet eens met iets in deze beschrijving, is het niet meer up-to-date, heb je een aanvulling of werkt een link niet? Stuur ons dan even een mailtje. Dan kijken we er even naar en kunnen we het eventueel aanpassen.
Het gebruik van de kenniskaarten is gratis. Gelieve bij het gebruik van de kenniskaarten in publicaties te refereren aan dit toezichtcompendium of de betreffende kenniskaart, inclusief een link. Alvast bedankt voor de moeite!