Clementie (ACM)

Kartels zijn een vorm van concurrentievervalsing, schadelijk voor consumenten en bedrijven en daarom verboden. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) kan hoge bestuurlijke boetes opleggen aan bedrijven of personen die betrokken zijn geweest bij kartelvorming. Zij biedt echter ook een uitweg aan bedrijven die uit een kartel willen stappen.

Als een bedrijf zelf zijn kartel bij ACM meldt dan kan het een boete geheel ontlopen of een korting op de boete krijgen. Dit wordt ‘clementie’ genoemd. De hoogte van de korting is afhankelijk van hoe snel een bedrijf zich meldt en hoe bruikbaar de informatie is. Alleen eerste melders uit een kartel kunnen ‘immuniteit’ krijgen. Immuniteit betekent een complete vrijstelling van de boete. Volgende melders uit hetzelfde kartel kunnen een ‘boetereductie’ (korting) krijgen van maximaal 50%.

De regels omtrent clementie staan in het Besluit Clementie. De intake van clementieverzoeken verloopt via het clementiebureau van ACM.

Zie ook:

Laatste update: 17-5-2023

Ben je het niet eens met iets in deze beschrijving, is het niet meer up-to-date, heb je een aanvulling of werkt een link niet? Stuur ons dan even een mailtje. Dan kijken we er even naar en kunnen we het eventueel aanpassen.
Het gebruik van de kenniskaarten is gratis. Gelieve bij het gebruik van de kenniskaarten in publicaties te refereren aan dit toezichtcompendium of de betreffende kenniskaart, inclusief een link. Alvast bedankt voor de moeite!