Heimelijk werk/werken onder dekmantel

Heimelijk werk of werken onder dekmantel (wod) betreft alle vormen van het inwinnen van informatie en bewijsvergaring in het kader van opsporing, waarbij een politieambtenaar zich niet als zodanig kenbaar maakt, en waarbij er gestuurd wordt op interactie met het subject en/of diens omgeving. Dit kan zowel fysiek als online (door “viruele agenten”). Heimelijk werk kent verschillende werkvormen en verschillende juridische grondslagen zoals in titel IVA Wetboek van Strafvordering.

De belangrijkste vormen zijn:

Daarnaast voert de politie nog andere vormen van heimelijk werk uit op grond van de algemene taakstelling van de politie (artikel 3 Politiewet 2012). Dan gaat het bijvoorbeeld om het heimelijk inwinnen van inlichtingen of informatie, zonder dat dit specifiek gericht is op één verdachte, maar ter versterking van de informatiepositie.

Zie ook:

Laatste update: 25-2-2024

Ben je het niet eens met iets in deze beschrijving, is het niet meer up-to-date, heb je een aanvulling of werkt een link niet? Stuur ons dan even een mailtje. Dan kijken we er even naar en kunnen we het eventueel aanpassen.
Het gebruik van de kenniskaarten is gratis. Gelieve bij het gebruik van de kenniskaarten in publicaties te refereren aan dit toezichtcompendium of de betreffende kenniskaart, inclusief een link. Alvast bedankt voor de moeite!