Pakkans

Pakkans is de kans dat men op het plegen van een overtreding of strafbaar feit betrapt wordt. Meestal wordt daarbij gerekend de kans dat men dan ook daadwerkelijk (en serieus) wordt bestraft. Er is een objectieve en een subjectieve pakkans.

De objectieve pakkans is de feitelijke kans dat men gecontroleerd wordt en er ook daadwerkelijk een sanctie volgt (bv bijna 100% bij trajectcontroles op de weg).

De subjectieve (ook wel: gevoelde of gepercipieerde) pakkans wordt bepaald door eigen waarneming en/of ervaring en wat men hierover in kranten leest of van collega’s, vrienden of kennissen hoort. Wanneer potentiële overtreders deze pakkans voldoende groot achten, zullen ze overtredingen vermijden. Zichtbaarheid, onvoorspelbaarheid, onontkoombaarheid van toezicht en voldoende snelle en effectieve sancties en communicatie daarover, alsmede maatschappelijk draagvlak daarvoor vergroten de subjectieve pakkans en daarmee de preventieve werking van toezicht.

Zie ook:

Laatste update: 1-6-2021

Ben je het niet eens met iets in deze beschrijving, is het niet meer up-to-date, heb je een aanvulling of werkt een link niet? Stuur ons dan even een mailtje. Dan kijken we er even naar en kunnen we het eventueel aanpassen.
Het gebruik van de kenniskaarten is gratis. Gelieve bij het gebruik van de kenniskaarten in publicaties te refereren aan dit toezichtcompendium of de betreffende kenniskaart, inclusief een link. Alvast bedankt voor de moeite!