Samenwerkingsplatform Digitale Toezichthouders (SDT)

Het Samenwerkingsplatform Digitale Toezichthouders (SDT) is in 2021 opgericht door de Autoriteit Consument & Markt (ACM), de Autoriteit Financiële Markten (AFM), de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) en het Commissariaat voor de Media (CvdM). Deze toezichthouders hebben verschillende toezichtterreinen waarin zij te maken hebben met digitale diensten en ontwikkelingen zoals kunstmatige intelligentie, algoritmes en dataverwerking, online design, personalisering, manipulatie en misleiding.

Het SDT wil kansen en risico’s in de digitale samenleving begrijpen en op de agenda zetten. Naast onderzoek wil het SDT deze kansen en risico’s ook kunnen aanpakken. Daarbij houdt het platform verschillende publieke belangen in de gaten. Ook willen de vier toezichthouders samen investeren in kennis en kunde – en dit met elkaar delen en op elkaar afstemmen. Tot slot willen ze samen zorgen voor efficiënt en effectief toezicht op (Europese) wet- en regelgeving.

Het SDT kent drie Kamers:

  • Kamer voor algemeen overleg
  • DSA-Kamer (die ziet op digitale diensten, zoals online platforms)
  • Algoritme- & AI-kamer

Zie ook:

Laatste update: 24-3-2023

Is het bovenstaande niet meer up-to-date, heb je een aanvulling of werkt een link niet? Stuur ons dan even een mailtje. Dan kijken we er even naar en kunnen we het eventueel aanpassen.
Het gebruik van de kenniskaarten is gratis. Gelieve bij het gebruik van de kenniskaarten in publicaties te refereren aan dit toezichtcompendium of de betreffende kenniskaart, inclusief een link. Alvast bedankt voor de moeite!