Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV)

onderzoeksraad logo

De Onderzoeksraad voor Veiligheid, opgericht in 2005, verricht onderzoek naar voorvallen om te voorkomen dat dergelijke voorvallen zich in de toekomst nog kunnen voordoen. De juridische grondslag is de Rijkswet Onderzoeksraad voor veiligheid.

Men kan onderzoek doen naar nagenoeg alle denkbare voorvallen in Nederland. Een voorval is een gebeurtenis die de dood of letsel van een persoon dan wel schade aan een zaak of het milieu veroorzaakt alsmede een gebeurtenis die gevaar voor een dergelijk gevolg in het leven oproept.

De Onderzoeksraad heeft inmiddels een breed palet aan voorvallen binnen allerlei sectoren onderzocht. Daarbij speel de wijze waarop inspecties en anderen vorm hebben gegeven aan het toezicht een belangrijke rol. De Onderzoeksraad heeft daartoe een referentiekader publiek toezicht (pdf, bijlage p) ontwikkeld om als toetssteen te kunnen gebruiken bij specifieke voorvallen.

De Onderzoeksraad heeft drie permanente leden en telt circa 70 medewerkers onder leiding van de secretaris-directeur. De huidige voorzitter is Jeroen Dijsselbloem.

Zie ook:

Laatste update: 3-4-2020

Ben je het niet eens met iets in deze beschrijving, is het niet meer up-to-date of heb je een aanvulling of werkt een link niet? Stuur ons dan even een mailtje. Dan kijken we er even naar en kunnen we het eventueel aanpassen.
Het gebruik van de kenniskaarten is gratis. Gelieve bij het gebruik van de kenniskaarten in publicaties te refereren aan dit toezichtcompendium of de betreffende kenniskaart, inclusief een link. Alvast bedankt voor de moeite!