Feitcode

Alle lichte overtredingen staan opgenomen in de ‘Tekstenbundel voor misdrijven, overtredingen en Muldergedragingen’ van het Openbaar Ministerie (OM). Ze zijn voorzien van een feitcode en een boetebedrag. Een feitcode bestaat uit één of twee hoofdletters, drie cijfers en eventueel een kleine letter. Bijvoorbeeld  S 005 a,  A 934 of VA 004. Deze codes staan ook op het (verkort) proces-verbaal. Opsporingsinstanties zoals de politie, leveren deze ‘feitgecodeerde zaken’ aan bij het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB). Hierdoor kunnen ze snel en geautomatiseerd worden afgedaan.

Deze feitcodes en de bijbehorende tarieven worden vastgesteld door het College van Procureurs-generaal. Zij krijgen hiervoor advies van de Commissie Feiten en Tarieven (CFT). In de CFT zijn o.a. het CJIB, de politie en het OM vertegenwoordigd.

Ook maakt de CFT ‘het Feitenboekje’. Dit is het zakformaat waar de politie veel gebruik van maakt.

De tekstenbundel wordt jaarlijks geactualiseerd. Als er in de loop van het jaar nieuwe bepalingen in werking treden, worden de feitcodes aangepast.

Zie ook:

Laatste update: 26-8-2023

Ben je het niet eens met iets in deze beschrijving, is het niet meer up-to-date, heb je een aanvulling of werkt een link niet? Stuur ons dan even een mailtje. Dan kijken we er even naar en kunnen we het eventueel aanpassen.
Het gebruik van de kenniskaarten is gratis. Gelieve bij het gebruik van de kenniskaarten in publicaties te refereren aan dit toezichtcompendium of de betreffende kenniskaart, inclusief een link. Alvast bedankt voor de moeite!