Aangifte

Een aangifte is het melden van een strafbaar feit (misdrijf of overtreding) bij een opsporingsambtenaar, doorgaans een medewerker van politie, onder meer ter doorzending aan de officier van justitie, die dan kan besluiten tot strafrechtelijke vervolging van de verdachte(n) over te gaan, als die bekend zijn of gevonden kunnen worden. Iedereen die kennis heeft van een strafbaar feit kan aangifte doen (mondeling, schriftelijk en soms via internet). Bij sommige ernstige misdrijven is iemand verplicht aangifte te doen, met name als er direct levensgevaar dreigt. Opsporingsambtenaren zijn verplicht aangiftes op te nemen.

Het anoniem doen van aangifte is alleen mogelijk in uitzonderlijk bedreigende situaties, waarbij de rechter-commissaris toestemming moet geven. Daarnaast is het mogelijk bepaalde ernstige misdrijven te melden via Meld Misdaad Anoniem.

De aangifte is wettelijk geregeld in de vierde afdeeling van het Wetboek van Strafvordering (artikelen 160-166).

Bron: Wikipedia

Zie ook:

Laatste update: 15-8-2021

Ben je het niet eens met iets in deze beschrijving, is het niet meer up-to-date, heb je een aanvulling of werkt een link niet? Stuur ons dan even een mailtje. Dan kijken we er even naar en kunnen we het eventueel aanpassen.
Het gebruik van de kenniskaarten is gratis. Gelieve bij het gebruik van de kenniskaarten in publicaties te refereren aan dit toezichtcompendium of de betreffende kenniskaart, inclusief een link. Alvast bedankt voor de moeite!