OECD Best practice principles

In dit rapport uit 2014 wordt door de OESO een overkoepelend kader gepresenteerd ter verbetering van toezicht op en handhaving van regelgeving door middel van inspecties, waardoor ze effectiever en efficiënter zijn en minder toezichtlasten veroorzaken en tegelijkertijd minder middelen vergen. De basisprincipes hebben betrekking op het ontwerp, de organisatie en de instrumenten om effectieve naleving te bevorderen – en het proces van hervorming van inspectiediensten om resultaten te behalen. Het is bedoeld om landen te helpen bij het hervormen van toezichthouders en het ontwikkelen van beleid. De principes hebben een informele status.

De principes van goed toezicht zijn:

 1. Evidence based;
 2. Selectief;
 3. Risicogericht en proportioneel;
 4. Responsief;
 5. Gebaseerd op een langetermijnvisie;
 6. Samenwerking en efficiency;
 7. Transparante governance;
 8. Informatiegestuurd;
 9. Duidelijke en eerlijke processen;
 10. Gericht op nalevingsbevordering;
 11. Professionaliteit.

In 2018 is een toolkit verschenen met een questionnaire ter ondersteuning van de bovengenoemde principes.

Zie ook:

Laatste update: 26-7-2021

Ben je het niet eens met iets in deze beschrijving, is het niet meer up-to-date, heb je een aanvulling of werkt een link niet? Stuur ons dan even een mailtje. Dan kijken we er even naar en kunnen we het eventueel aanpassen.
Het gebruik van de kenniskaarten is gratis. Gelieve bij het gebruik van de kenniskaarten in publicaties te refereren aan dit toezichtcompendium of de betreffende kenniskaart, inclusief een link. Alvast bedankt voor de moeite!