Bewaring

In het strafrecht is bewaring hetzelfde als voorlopige hechtenis. Het wordt geregeld in de Tweede afdeeling Wetboek van Strafvordering en op verzoek van de officier van justitie opgelegd door de rechter-commissaris. Het is bedoeld ter bewaring van een nog niet veroordeelde verdachte die een misdrijf heeft gepleegd waar maximaal 4 jaar gevangenisstraf op staat. Bewaring is alleen mogelijk indien er gronden aanwezig zijn voor de toepassing van voorlopige hechtenis. In Artikel 67a Wetboek van Strafvordering zijn deze gronden opgenomen.

De duur is maximaal 14 dagen en vindt plaats in een huis van bewaring of op het politiebureau. De rechtbank kan daarna een bevel tot gevangenhouding opleggen van 30-90 dagen. Indien de rechter-commissaris de bewaring beveel, vangt deze op dat moment direct aan. De inverzekeringstelling eindigt op het moment dat de rechter-commissaris beslist dat de vordering tot inbewaringstelling wordt toegewezen.

Zie ook:

Laatste update: 7-8-2023

Ben je het niet eens met iets in deze beschrijving, is het niet meer up-to-date, heb je een aanvulling of werkt een link niet? Stuur ons dan even een mailtje. Dan kijken we er even naar en kunnen we het eventueel aanpassen.
Het gebruik van de kenniskaarten is gratis. Gelieve bij het gebruik van de kenniskaarten in publicaties te refereren aan dit toezichtcompendium of de betreffende kenniskaart, inclusief een link. Alvast bedankt voor de moeite!