Wetboek van Strafvordering (Sv)

Het Wetboek van Strafvordering (Sv) bepaalt hoe strafbare feiten vervolgd moeten worden (formeel strafrecht). Wat de strafbare feiten zijn en welke straffen ervoor kunnen worden uitgesproken, is – naast in enkele specifieke wetten zoals bv de Wet op de Economische Delicten) – te vinden in het Wetboek van Strafrecht (WvS; materieel strafrecht). Het Sv en het WvS vormen tezamen de basis van het Nederlandse strafrecht.

In het Sv staan de spelregels voor de opsporing, vervolging en berechting van strafbare feiten. Ook wordt in de wet beschreven wat opsporingsambtenaren zijn.

In 2014 is een omvangrijke modernisering van de wet gestart die nog steeds gaande is.

Zie ook:

Laatste update: 13-8-2021

Ben je het niet eens met iets in deze beschrijving, is het niet meer up-to-date, heb je een aanvulling of werkt een link niet? Stuur ons dan even een mailtje. Dan kijken we er even naar en kunnen we het eventueel aanpassen.
Het gebruik van de kenniskaarten is gratis. Gelieve bij het gebruik van de kenniskaarten in publicaties te refereren aan dit toezichtcompendium of de betreffende kenniskaart, inclusief een link. Alvast bedankt voor de moeite!