Kansspelautoriteit (Ksa)

De Kansspelautoriteit (Ksa, eng: Netherlands Gambling Authority) is de toezichthouder op de markt voor de kansspelen. Als zbo maakt het zich onder verantwoordelijkheid van het ministerie van Justitie & Veiligheid sinds 1 april 2012 sterk voor een betrouwbaar aanbod van kansspelen in een veilige omgeving. De consument staat centraal in de missie: veilig spelen. De Wet op de kansspelen vormt de juridische grondslag.

De Kansspelautoriteit heeft drie doelstellingen:

  • Beschermen van consumenten
  • Voorkomen van kansspelverslaving
  • Bestrijden van illegaliteit en criminaliteit

De raad van bestuur van de Kansspelautoriteit is eindverantwoordelijk voor alle besluiten. De bestuursleden worden door de minister voor Rechtsbescherming benoemd en ontslagen, maar zijn onafhankelijk in hun besluitvorming. De Ksa telt 92 fte (2021) en een budget van €22,9 miljoen (2022). De organisatie is gehuisvest in Den Haag.

In internationaal verband is de Kansspelautoriteit actief in GREF (Gambling Regulatory European Forum) en in IAGR (International Association of Gaming Regulators).

Zie ook:

Laatste update: 17-1-2023

Ben je het niet eens met iets in deze beschrijving, is het niet meer up-to-date, heb je een aanvulling of werkt een link niet? Stuur ons dan even een mailtje. Dan kijken we er even naar en kunnen we het eventueel aanpassen.
Het gebruik van de kenniskaarten is gratis. Gelieve bij het gebruik van de kenniskaarten in publicaties te refereren aan dit toezichtcompendium of de betreffende kenniskaart, inclusief een link. Alvast bedankt voor de moeite!