VOG Politiegegevens (VOG P)

De Verklaring omtrent het gedrag politiegegegevens (VOG P) is alleen wettelijk verplicht voor door de minister voor Rechtsbescherming aangewezen werkgevers en functies in de ‘Regeling aanwijzing functies VOG politiegegevens’ en de ‘Regeling aanwijzing functies VOG politiegegevens’.

Werkgevers

Functies

  • Functies met de bevoegdheid om geweld te gebruiken;
  • en/of functies met toegang tot gevoelige informatie over openbare orde, veiligheid en handhaving;
  • en/of functies met betrokkenheid bij integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur.  

De VOG P wordt ingezet in de strijd tegen integriteitsschendingen, het plegen van strafbare feiten in functie en beïnvloeding van het openbaar bestuur door de georganiseerde misdaad. De screening voor een VOG P geeft een completer beeld van de integriteit van de aanvrager en eventuele risico’s voor de uitoefening van zijn/haar functie. De VOG P is een aanvulling voor gevallen waarin bestaande screeningsinstrumenten, zoals een gewone VOG, een veiligheidsonderzoek door de AIVD of een Bibob-toets, niet passend of voldoende zijn.

Laatste update: 18-8-2023

Ben je het niet eens met iets in deze beschrijving, is het niet meer up-to-date, heb je een aanvulling of werkt een link niet? Stuur ons dan even een mailtje. Dan kijken we er even naar en kunnen we het eventueel aanpassen.
Het gebruik van de kenniskaarten is gratis. Gelieve bij het gebruik van de kenniskaarten in publicaties te refereren aan dit toezichtcompendium of de betreffende kenniskaart, inclusief een link. Alvast bedankt voor de moeite!