Witwassen

Witwassen is het maskeren van de herkomst van geld dat is verkregen uit criminaliteit. Het gaat dan bijvoorbeeld om geld dat afkomstig is van drugshandel, mensenhandel, diefstal, sociale of fiscale fraude. Het betreft dus ook het maskeren van geld dat is verkregen uit legale bron waarover geen belasting is betaald. Witwassen en het meewerken daaraan is strafbaar gesteld in Titel XXXA Wetboek van Strafrecht.

Voor het witwassen zijn vaak financiële dienstverleners nodig, maar soms ook geldkoeriers of stromannen. Ook financiële en juridische dienstverleners lopen risico om bij witwassen betrokken te raken. Het gaat om criminaliteit die de integriteit van de financiële sector aantast. Witwassen bevindt zich op het snijvlak tussen onder- en bovenwereld. Het Functioneel Parket legt zich toe op de bestrijding van (complexe) witwaszaken.

Een manier om geld wit te wassen is door het fictief verhogen van de omzet van een goed draaiend (horeca)bedrijf of via buitenlandse constructies.

Zie ook:

Laatste update: 17-5-2022

Ben je het niet eens met iets in deze beschrijving, is het niet meer up-to-date, heb je een aanvulling of werkt een link niet? Stuur ons dan even een mailtje. Dan kijken we er even naar en kunnen we het eventueel aanpassen.
Het gebruik van de kenniskaarten is gratis. Gelieve bij het gebruik van de kenniskaarten in publicaties te refereren aan dit toezichtcompendium of de betreffende kenniskaart, inclusief een link. Alvast bedankt voor de moeite!