The Regulatory Craft (Malcolm Sparrow)

In 2000 verscheen Malcolm Sparrows boek “The Regulatory Craft – controlling risks, solving problems, and managing compliance”. Sparrows benadering van inspecteren en naleving legt het accent op het oplossen van problemen die er in de ‘buitenwereld’ bestaan. Hij waarschuwt ervoor dat toezichthouders de neiging hebben om nieuwe problemen aan te pakken op een wijze die zij gewend zijn en dat de expertise van de toezichthouder de maat der dingen wordt.

In zijn benadering zijn risicogerichtheid, effectiviteit en meetbaarheid van toezicht belangrijke ijkpunten. Hij stelt voor een handhavingstrategie te ontwerpen die gebaseerd is op een gedeelde probleemstelling met de buitenwereld omdat een inspectie door handhaving alleen een maatschappelijk vraagstuk nauwelijks kan oplossen. Coöperatie met de onder toezichtstaanden is dan ook voor hem vanzelfsprekend. Zijn werkstijl is meer preventief dan repressief en hij typeert hem zelf als eerder ‘soft’ dan ‘hard’.

Prof. Malcolm K. Sparrow is professor ‘Practice of Public Management’ van de Harvard University (USA)

Sparrow heeft met zijn gedachtegoed grote invloed gehad op het Nederlandse denken over toezicht en handhaving.

Zie ook:

Laatste update: 27-6-2022

Ben je het niet eens met iets in deze beschrijving, is het niet meer up-to-date, heb je een aanvulling of werkt een link niet? Stuur ons dan even een mailtje. Dan kijken we er even naar en kunnen we het eventueel aanpassen.
Het gebruik van de kenniskaarten is gratis. Gelieve bij het gebruik van de kenniskaarten in publicaties te refereren aan dit toezichtcompendium of de betreffende kenniskaart, inclusief een link. Alvast bedankt voor de moeite!