Bewijs

Bewijs is informatie of argumenten die gebruikt worden om een bewering of stelling te ondersteunen of te verifiëren. Het kan in verschillende vormen voorkomen, zoals experimenten, observaties, logische redeneringen of getuigenissen.

In opsporing en strafrecht wordt bewijs gebruikt om verdachten te identificeren en te vervolgen voor misdrijven. Er zijn verschillende soorten bewijs die worden gebruikt in strafzaken, zoals

  • fysiek bewijs; sporen van de verdachte of slachtoffer op een plaats delict, zoals bloedsporen, vingerafdrukken of gereedschap;
  • getuigenverklaringen; informatie over wat er is gebeurd of wie aanwezig was op een bepaald moment;
  • bekentenissen; uitlatingen van de verdachte waarin hij of zij toegeeft schuldig te zijn aan het misdrijf;
  • DNA-analyse; voor het identificeren van verdachten of slachtoffers;
  • telefoontaps;
  • Videobeelden; om verdachten te identificeren of de gebeurtenissen te reconstrueren.

Bewijs moet aan specifieke eisen moet voldoen, zoals relevantie, betrouwbaarheid en voldoende kracht, om als geldig te worden beschouwd in een rechtszaak. Bewijs dat niet aan deze eisen voldoet, kan worden uitgesloten als ongeldig.

Zie ook:

Laatste update: 17-1-2023

Ben je het niet eens met iets in deze beschrijving, is het niet meer up-to-date, heb je een aanvulling of werkt een link niet? Stuur ons dan even een mailtje. Dan kijken we er even naar en kunnen we het eventueel aanpassen.
Het gebruik van de kenniskaarten is gratis. Gelieve bij het gebruik van de kenniskaarten in publicaties te refereren aan dit toezichtcompendium of de betreffende kenniskaart, inclusief een link. Alvast bedankt voor de moeite!