Openbaar Ministerie (OM)

Openbaar ministerie

Het Openbaar Ministerie (OM) of parket is namens de Nederlandse Staat belast met de leiding van de opsporing alsmede vervolging en afdoening van strafbare feiten en toezicht op de uitvoering van strafvonnissen. Samen met de rechters vormt het OM de rechterlijke macht.

Het College van Procureurs-Generaal leidt het OM. Er zijn tien arrondissementsparketten (gelijk aan het aantal regionale eenheden van politie) alsmede vier ressortsparketten en het parket bij de Hoge Raad.

Het Landelijk Parket richt zich op de bestrijding van (internationaal) georganiseerde misdaad en het Functioneel Parket richt zich op economische en milieucriminaliteit en fraude. Beroepen tegen verkeersboetes worden door het Parket Centrale Verwerking (CVOM) beoordeeld. Ook de Rijksrecherche valt onder het OM.

De minister van Justitie en Veiligheid is politiek verantwoordelijk voor het OM. Hij bepaalt samen met het College de prioriteiten van het OM.

Bij het OM werken (2018) circa 5330 mensen waarvan ongeveer 800 officieren van justitie.

Zie ook:

Het OM – de film (ruim 15 minuten). Er is ook een korte versie van 8 minuten.

Laatste update: 2-5-2022

Ben je het niet eens met iets in deze beschrijving, is het niet meer up-to-date, heb je een aanvulling of werkt een link niet? Stuur ons dan even een mailtje. Dan kijken we er even naar en kunnen we het eventueel aanpassen.
Het gebruik van de kenniskaarten is gratis. Gelieve bij het gebruik van de kenniskaarten in publicaties te refereren aan dit toezichtcompendium of de betreffende kenniskaart, inclusief een link. Alvast bedankt voor de moeite!