Automatic Number Plate Recognition (ANPR)

Automatische kentekenherkenning is een technologie om kentekens met camera’s en software automatisch te lezen en in een doorzoekbaar bestand op te slaan. Kentekens kunnen vervolgens worden vergeleken met referentielijsten, bijvoorbeeld de database met gestolen voertuigen of personen met een openstaande boete of belastingschuld.

De politie mag kentekenherkenning gebruiken voor opsporing na relatief zware misdrijven en om voortvluchtige personen te kunnen vinden. Trajectcontroles voor snelheidscontroles worden ook gebaseerd op kentekenherkenning. De Belastingdienst zet ANPR in voor handhaving van de motorrijtuigenbelasting. Rijkswaterstaat, provincies en gemeenten zetten kentekenherkenning in voor bijvoorbeeld verkeersonderzoek, handhaving van milieuzones en parkeerbeleid.

Kentekens zijn persoonsgegevens en dus is de AVG van toepassing op de verwerking. Kentekens kunnen relatief eenvoudig worden gekoppeld aan een persoon en geven een beeld van iemands persoonlijke leven. Daarom gelden voor kentekens strengere regels dan voor gewone camerabeelden. De politie zet ANPR in op basis van art. 126jj SV.

Zie ook:

Met dank aan Sander Flight (info@sanderflight.nl)

Laatste update: 7-6-2021

Ben je het niet eens met iets in deze beschrijving, is het niet meer up-to-date, heb je een aanvulling of werkt een link niet? Stuur ons dan even een mailtje. Dan kijken we er even naar en kunnen we het eventueel aanpassen.
Het gebruik van de kenniskaarten is gratis. Gelieve bij het gebruik van de kenniskaarten in publicaties te refereren aan dit toezichtcompendium of de betreffende kenniskaart, inclusief een link. Alvast bedankt voor de moeite!