Corporate crime (witteboordencriminaliteit)

Corporate crime, ook wel witteboordencriminaliteit genoemd, verwijst naar illegaal of onethisch gedrag dat gepleegd wordt door bedrijven of individuen in het kader van hun werk voor een bedrijf. Dit soort criminaliteit kan fraude, verduistering, handel met voorkennis, omkoping, milieucriminaliteit en andere illegale activiteiten omvatten.

Corporate crime wordt vaak gepleegd door individuen die posities van macht en invloed bekleden binnen een bedrijf, zoals leidinggevenden of bestuursleden, die hun positie kunnen gebruiken om illegale of onethische praktijken te verrichten voor persoonlijk gewin of om het bedrijf te bevoordelen.

Corporate crime kan aanzienlijke negatieve gevolgen hebben voor de samenleving, zoals financiële verliezen voor investeerders, schade aan het milieu en schade aan het vertrouwen van het publiek in instellingen. Het kan ook leiden tot juridische en regelgevende acties tegen bedrijven en individuen die betrokken zijn bij de illegale activiteiten. Ondanks dit blijft corporate crime een veelvoorkomend probleem in veel industrieën en landen over de hele wereld.

Laatste update: 25-2-2023

Ben je het niet eens met iets in deze beschrijving, is het niet meer up-to-date, heb je een aanvulling of werkt een link niet? Stuur ons dan even een mailtje. Dan kijken we er even naar en kunnen we het eventueel aanpassen.
Het gebruik van de kenniskaarten is gratis. Gelieve bij het gebruik van de kenniskaarten in publicaties te refereren aan dit toezichtcompendium of de betreffende kenniskaart, inclusief een link. Alvast bedankt voor de moeite!