Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD)

De Gemeenschappelijke Gezondheidsdienst (GGD) is de dienst waarover elke gemeente in Nederland volgens de Wet publieke gezondheid (Wpg) dient te beschikken om een aantal taken op het gebied van de publieke volksgezondheid uit te voeren. De GGD’en houden toezicht op vele organisaties; van kinderopvang tot asielzoekscentra, van Wmo-organisaties tot tattooshops.

Gemeenten in Nederland hebben op basis van de Wet Kinderopvang de taak toezicht te houden op de kinderopvang en gastouderopvang en schakelen hiervoor de GGD’en in. In heel Nederland gaan dagelijks circa vierhonderd toezichthouders op inspectie en om jaarlijks ongeveer 17.000 bezoeken af te leggen op de diverse opvanglocaties.

Elke veiligheidsregio telt (sinds 2016) één GGD. Elke regio staat onder leiding van de Directeur Publieke Gezondheid (DPG). Er werken in totaal ca 12.000 mensen. Het landelijk samenwerkingsverband van alle GGD’en is in 2014 samengegaan met de landelijke koepel van de 25 GHOR-bureaus tot de vereniging GGD GHOR Nederland.

Zie ook:

Laatste update: 14-3-2023

Ben je het niet eens met iets in deze beschrijving, is het niet meer up-to-date, heb je een aanvulling of werkt een link niet? Stuur ons dan even een mailtje. Dan kijken we er even naar en kunnen we het eventueel aanpassen.
Het gebruik van de kenniskaarten is gratis. Gelieve bij het gebruik van de kenniskaarten in publicaties te refereren aan dit toezichtcompendium of de betreffende kenniskaart, inclusief een link. Alvast bedankt voor de moeite!