Ondermijning

Er is sprake van ondermijning wanneer criminelen – de onderwereld – de bovenwereld gebruiken voor bijvoorbeeld de productie van drugs of witwassen. Een van de belangrijkste kenmerken is dat de gevolgen voor de maatschappij niet direct zichtbaar zijn of pas plaatsvinden op lange termijn. Ook de burger heeft er meestal weinig directe last van.

Ondermijning heeft echter een ontwrichtend effect op de samenleving en democratie omdat normen erdoor vervaagd raken en het gevoel van veiligheid en leefbaarheid afnemen. Het bemoeilijkt het functioneren van de rechtstaat en het overheidsbestuur. Een dieptepunt in dat opzicht zijn de moorden op advocaat Derk Wiersum (2019) en journalist Peter R. de Vries (2021).

Ondermijning is vaak zo complex en heeft zoveel effecten dat het niet te bestrijden is door één overheidsorganisatie. Tien Regionale Informatie en Expertise Centra (RIEC’s) en het Landelijk Informatie en Expertise Centrum (LIEC) richten zich op de bestrijding van ondermijnende criminaliteit.

Zie ook:

Laatste update: 23-1-2022

Ben je het niet eens met iets in deze beschrijving, is het niet meer up-to-date, heb je een aanvulling of werkt een link niet? Stuur ons dan even een mailtje. Dan kijken we er even naar en kunnen we het eventueel aanpassen.
Het gebruik van de kenniskaarten is gratis. Gelieve bij het gebruik van de kenniskaarten in publicaties te refereren aan dit toezichtcompendium of de betreffende kenniskaart, inclusief een link. Alvast bedankt voor de moeite!