Ondermijning
Er is sprake van ondermijning wanneer criminelen – de onderwereld – de bovenwereld gebruiken voor bijvoorbeeld de productie van drugs of witwassen. Een van de belangrijkste kenmerken is dat de gevolgen voor de maatschappij niet direct zichtbaar zijn of pas plaatsvinden op lange termijn. Ook de burger heeft er meestal weinig directe last van.
Ondermijning heeft echter een ontwrichtend effect op de samenleving en democratie omdat normen erdoor vervaagd raken en het gevoel van veiligheid en leefbaarheid afnemen. Het bemoeilijkt het functioneren van de rechtstaat en het overheidsbestuur. Een dieptepunt in dat opzicht is de moord op advocaat Derk Wiersum in 2019.
Ondermijning is vaak zo complex en heeft zoveel effecten dat het niet te bestrijden is door één overheidsorganisatie. Tien Regionale Informatie en Expertise Centra (RIEC’s) en het Landelijk Informatie en Expertise Centrum (LIEC) richten zich op de bestrijding van ondermijnende criminaliteit.
Zie ook:
- Een einde aan ondermijning; Over de opkomst en werking van een nieuwe veiligheidsstrategie. Door Hans Boutellier, Ronald van Steden, Yarin Eski & Mauro Boelens (2020, Tijdschrift voor Veiligheid, pdf)
- Politie over ondermijning
- Openbaar Ministerie over ondermijning
- Ministerie J&V over ondermijning
- Het CCV over ondermijning
- Dashboard Zicht op ondermijning
- Youtube: De achterkant van Nederland – interview Jan Tromp (2016)
- Kenniskaart Wet bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur (Wet Bibob)
- Kenniskaart Kennisplatform Ondermijning (KPO)
- Kenniskaart Multisisciplinair Interventieteam (MIT)
Laatste update: 22-12-2020
Ben je het niet eens met iets in deze beschrijving, is het niet meer up-to-date of heb je een aanvulling of werkt een link niet? Stuur ons dan even een mailtje. Dan kijken we er even naar en kunnen we het eventueel aanpassen. Alvast bedankt voor de moeite!