Nationale Politie

Het logo van de politie bestaat uit een wetboek, een bolletje (granaat) en een vlam (waakzaamheid).

De politie dient om “in ondergeschiktheid aan het bevoegd gezag en in overeenstemming met de geldende rechtsregels te zorgen voor de daadwerkelijke handhaving van de rechtsorde en het verlenen van hulp aan hen die deze behoeven.” Dat komt neer op:

De leiding is in handen van de korpschef. De politie bestaat uit tien regionale eenheden, de Landelijke Eenheid en het Politiedienstencentrum (PDC). Ook de Politieacademie (sinds 2017) en de Landelijke Meldkamer Samenwerking (LMS, sinds 2020) vallen onder de politie. 

De nationale politie is sinds 2013 onderdeel van het ministerie van Justitie en Veiligheid en vindt zijn grondslag in de Politiewet 2012. De politie telt ruim 61.756 fte (2021) en heeft een budget van €6,45 miljard (2021).

Zie ook:

Laatste update: 30-6-2021

Ben je het niet eens met iets in deze beschrijving, is het niet meer up-to-date, heb je een aanvulling of werkt een link niet? Stuur ons dan even een mailtje. Dan kijken we er even naar en kunnen we het eventueel aanpassen.
Het gebruik van de kenniskaarten is gratis. Gelieve bij het gebruik van de kenniskaarten in publicaties te refereren aan dit toezichtcompendium of de betreffende kenniskaart, inclusief een link. Alvast bedankt voor de moeite!