Justitiële Informatiedienst (Justid)

De Justitiële Informatiedienst, kortweg Justid, verzamelt en beheert gegevens over natuurlijke personen en rechtspersonen die met justitie in aanraking zijn geweest. De dienst verstrekt deze gegevens op verzoek aan daartoe bevoegde personen en instanties.

Justid beheert registers en persoonsdossiers van strafrechtelijke gegevens in het zogenoemde Justitieel Documentatie Systeem (JDS) op grond van de Wet justitiële en strafvorderlijke gegevens. Het JDS bevat informatie over alle misdrijven en een groot aantal overtredingen. Justid deelt deze informatie met op wettelijk voorgeschreven wijze met de juiste overheidsinstanties; wie is een persoon en wat heeft staat er op zijn/haar strafblad? Voorts geeft Justid advies en bedenkt oplossingen, zodat de partners hun maatschappelijke taak efficiënter en effectiever kunnen uitvoeren.

Justid, een dienst van het ministerie van Justitie en Veiligheid, is in 2006 opgericht en telt ca 452 fte, verspreid over de locaties Almelo, Den Haag, Leeuwarden en Zutphen. De begroting bedraagt €75 miljoen (2023).

Zie ook:

Laatste update: 28-5-2023

Ben je het niet eens met iets in deze beschrijving, is het niet meer up-to-date, heb je een aanvulling of werkt een link niet? Stuur ons dan even een mailtje. Dan kijken we er even naar en kunnen we het eventueel aanpassen.
Het gebruik van de kenniskaarten is gratis. Gelieve bij het gebruik van de kenniskaarten in publicaties te refereren aan dit toezichtcompendium of de betreffende kenniskaart, inclusief een link. Alvast bedankt voor de moeite!