Doxing

Doxing is het publiceren van persoonsgegevens van een individu of organisatie, doorgaans op het internet met het oogmerk om die persoon of organisatie “vrees aan te jagen dan wel aan te laten jagen, ernstige overlast aan te doen dan wel aan te laten doen of hem in de uitoefening van zijn ambt of beroep ernstig te hinderen dan wel ernstig te laten hinderen”. Vaak zijn het hulpverleners, politieagenten, journalisten en politici die slachtoffer worden van doxing. Maar ook wetenschappers, opiniemakers of medewerkers van gemeenten krijgen te maken met mensen die hun persoonsgegevens verspreiden of doorsturen met als doel om hen te intimideren.

In Nederland is doxing vanaf 1 januari 2024 strafbaar. De strafbaarstelling is opgenomen in de Wet strafbaarstelling gebruik persoonsgegevens voor intimiderende doeleinden, die een nieuw artikel 285d toevoegt aan het Wetboek van Strafrecht. Doxing kan worden bestraft met een gevangenisstraf van ten hoogste twee jaar of een geldboete van de vierde categorie.

Zie ook:

Laatste update: 12-1-2024

Ben je het niet eens met iets in deze beschrijving, is het niet meer up-to-date, heb je een aanvulling of werkt een link niet? Stuur ons dan even een mailtje. Dan kijken we er even naar en kunnen we het eventueel aanpassen.
Het gebruik van de kenniskaarten is gratis. Gelieve bij het gebruik van de kenniskaarten in publicaties te refereren aan dit toezichtcompendium of de betreffende kenniskaart, inclusief een link. Alvast bedankt voor de moeite!