Stichting Kwaliteits-Controle-Bureau (KCB)

De belangrijkste taak van het Kwaliteits-Controle-Bureau (KCB) is het inspecteren van verse groenten en fruit, snijbloemen en potplanten. Het KCB verricht:

  • de import- en exportinspectie (kwaliteit) van verse groenten en fruit;
  • de kwaliteitscontrole van verse groenten en fruit die binnen Nederland worden verhandeld (m.u.v. het detailhandelsstadium);
  • de importinspectie (fytosanitair) van verse groenten en fruit, snijbloemen en potplanten en van plantaardige producten die niet onder een specifieke sector vallen;
  • de bemonstering- en monitoring activiteiten ten behoeve van de export naar specifieke bestemmingen.

Daarnaast voert het KCB voor de overheid een aantal projecten uit, zoals Surveys Tuta Absoluta (tomaat) en Afrikaanse fruitmot (paprika).

Het KCB is een zelfstandig bestuursorgaan dat wordt aangestuurd door het ministerie van LNV en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Op het hoofdkantoor in Zoetermeer werken circa 50 personen. In de buitendienst zijn zo’n 210 medewerkers werkzaam. Er zijn vier rayonkantoren (Schiphol-Rijk, Barendrecht, Geldermalsen en Naaldwijk).

Zie ook:

Laatste update: 6-7-2022

Ben je het niet eens met iets in deze beschrijving, is het niet meer up-to-date, heb je een aanvulling of werkt een link niet? Stuur ons dan even een mailtje. Dan kijken we er even naar en kunnen we het eventueel aanpassen.
Het gebruik van de kenniskaarten is gratis. Gelieve bij het gebruik van de kenniskaarten in publicaties te refereren aan dit toezichtcompendium of de betreffende kenniskaart, inclusief een link. Alvast bedankt voor de moeite!