Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD)

De FIOD (Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst) is de bijzondere opsporingsdienst van de Belastingdienst. Ze spoort financiële fraude en belastingfraude op en bestrijdt die. Ze heeft drie strategische doelstellingen:

  1. Opsporen met effect;
  2. Omgevingsgerichte samenwerking;
  3. Het afpakken van crimineel verkregen vermogen.

De organisatie telt dertien vestigingen, verspreid over zes regio’s. Deze regio’s hebben elk hun eigen specialisme. Elke regio telt verschillende opsporingseenheden, waaronder een Bijzondere zaken team (BZT), een Witwasteam en een Multidisciplinair team (MDT).

Daarnaast heeft de FIOD specialistische teams, waaronder het Anti-Corruptie Centrum (ACC), het Financial Advanced Cyber Team (FACT) en het Forensisch IT-Team (FITT). Verder heeft de FIOD een eigen Team Criminele Inlichtingen (TCI), een aanhoudingsteam (Team Bijzondere Bijstand – TBB) en een observatieteam (Team OpsporingsOndersteuning – TOO).

De FIOD werkt nationaal en internationaal met vele partijen samen.

De FIOD is in 1945 opgericht. Het telt 1500 fte en een begroting van €? miljoen (2020).

Zie ook:

Laatste update: 1-1-2021

Ben je het niet eens met iets in deze beschrijving, is het niet meer up-to-date of heb je een aanvulling of werkt een link niet? Stuur ons dan even een mailtje. Dan kijken we er even naar en kunnen we het eventueel aanpassen. Alvast bedankt voor de moeite!