Gevangenisstraf

Na veroordeling voor een misdrijf kan een gevangenisstraf opgelegd worden. Een gevangenisstraf is een vrijheidsstraf. Die kan tijdelijk (maximaal 30 jaar) of levenslang zijn. Een gevangenisstraf is meestal langer dan een hechtenis (die maximaal 1 jaar duurt).

Een (deels) voorwaardelijke gevangenisstraf houdt in dat (een gedeelte van) de straf niet uitgezeten hoeft te worden. De rechter legt bij het voorwaardelijke deel een proeftijd op. Voorwaardelijke veroordeling kan geheel zijn bij gevangenisstraffen tot maximaal twee jaar of deels bij twee tot vier jaar veroordeling. Bij meer dan vier jaar is geen voorwaardelijk deel mogelijk.

Het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB) coördineert de uitvoering van gevangenisstraffen. Na het uitzitten van een deel van een gevangenisstraf is vervroegde invrijheidsstelling (v.i.) mogelijk. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een speciaal team dat zich daarmee bezighoudt; de Centrale Voorziening voorwaardelijke invrijheidstelling (CVv.i.)

De gevangenisstraf wordt uitgezeten in een penitentiaire inrichting (gevangenis). Die worden beheerd door de Dienst Justitiële Inrichtingen van het ministerie van J&V.

Zie ook:

Laatste update: 16-1-2024

Ben je het niet eens met iets in deze beschrijving, is het niet meer up-to-date, heb je een aanvulling of werkt een link niet? Stuur ons dan even een mailtje. Dan kijken we er even naar en kunnen we het eventueel aanpassen.
Het gebruik van de kenniskaarten is gratis. Gelieve bij het gebruik van de kenniskaarten in publicaties te refereren aan dit toezichtcompendium of de betreffende kenniskaart, inclusief een link. Alvast bedankt voor de moeite!