Nederlandse Vechtsportautoriteit

De Nederlandse Vechtsportautoriteit (VA) is de landelijke toezichthouder voor het kickboksen, thaiboksen en mixed martial arts (mma) in Nederland. Daarnaast is het onafhankelijk adviesorgaan voor gemeenten m.b.t. deze vechtsporten. De VA houdt toezicht op de vechtsportorganisaties, de vechtsportevenementen en de vechtsportscholen.

Begin deze eeuw liepen meerdere vechtsportgala’s uit de hand. Er bleek sprake van verwevenheid tussen onder- en bovenwereld bij sommige evenementen. Ook vonden wedstrijden tussen kinderen plaats zonder deskundige begeleiding. Eén centraal orgaan moest de regie gaan voeren op de belangrijkste onderwerpen. Dat werd in 2017 de Nederlandse Vechtsportautoriteit. Het doel: het bereiken en bewaken van een gereguleerde, gezonde, veilige en goed georganiseerde vechtsportsector.

De VA is een stichting die wordt gefinancierd door het ministerie van VWS. De VA bestaat uit een Raad van Toezicht, bestuur, bureau met 2 fte en een auditteam en heeft een begroting van €200.000 (2020). 

Zie ook:

(Met medewerking van de Nederlandse Vechtsportautoriteit)

Laatste update: 5-2-2023

Ben je het niet eens met iets in deze beschrijving, is het niet meer up-to-date, heb je een aanvulling of werkt een link niet? Stuur ons dan even een mailtje. Dan kijken we er even naar en kunnen we het eventueel aanpassen.
Het gebruik van de kenniskaarten is gratis. Gelieve bij het gebruik van de kenniskaarten in publicaties te refereren aan dit toezichtcompendium of de betreffende kenniskaart, inclusief een link. Alvast bedankt voor de moeite!