Stichting Naktuinbouw

Elk bedrijf in Nederland dat teeltmateriaal wil verkopen, is wettelijk verplicht zich te registreren bij een keuringsinstelling. Naktuinbouw werkt aan het begin van de keten. De organisatie keurt teeltmateriaal van zaaizaad en plantgoed van bloemisterij-, boomkwekerij- en groentegewassen. Daarmee wordt de kwaliteit van producten, processen en ketens in de tuinbouw bewaakt en bevorderd.

De focus ligt op teeltmateriaal (zaaizaad- plantmateriaal). Bij rassenonderzoek wordt gekeken naar de identiteit van plantenrassen. Keurmeesters inspecteren teeltmateriaal dat komt uit landen van buiten Europa of daar naartoe gaat. Naktuinbouw heeft drie afdelingen: Keuringen, Laboratoria en Rassenonderzoek.

Het is een zelfstandig bestuursorgaan (zbo) en staat onder toezicht van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). Het is in 2000 ontstaan uit een fusie tussen de toenmalige keuringsdiensten NAKB, NAKS en NAKG.

NAK wordt volledig gefinancierd door doorberekening van kosten aan de doelgroep. De omzet (2021) bedraagt ca €26 miljoen en de organisatie telt 345 medewerkers en is gevestigd te Roelofarendsveen.

Zie ook:

Laatste update: 6-7-2022

Ben je het niet eens met iets in deze beschrijving, is het niet meer up-to-date, heb je een aanvulling of werkt een link niet? Stuur ons dan even een mailtje. Dan kijken we er even naar en kunnen we het eventueel aanpassen.
Het gebruik van de kenniskaarten is gratis. Gelieve bij het gebruik van de kenniskaarten in publicaties te refereren aan dit toezichtcompendium of de betreffende kenniskaart, inclusief een link. Alvast bedankt voor de moeite!