Egmont Groep

De Egmont Groep is een informeel samenwerkingsverband van financiële intelligence units uit de hele wereld. De groep werd opgericht in 1996 en de naam “Egmont” is afgeleid van het Egmontpaleis in Brussel, waar de eerste bijeenkomst van de groep plaatsvond. Namens Nederland neemt de Financial Intelligence Unit Nederland (FIU) deel aan de groep.

Het belangrijkste doel van de Egmont Groep is het bevorderen van samenwerking en uitwisseling van informatie tussen inlichtingendiensten in de strijd tegen georganiseerde criminaliteit, terrorisme en andere grensoverschrijdende bedreigingen voor de nationale veiligheid.

Hoewel de Egmont Groep geen formele rechtspersoonlijkheid heeft en geen bindende besluiten kan nemen, wordt het beschouwd als een waardevol forum voor inlichtingendiensten om informatie en expertise te delen, best practices te bespreken, samenwerking op operationeel niveau te bevorderen en om gezamenlijk op te treden tegen dreigingen.

Het secretariaat van de Egmont Groep is gevestigd in Ottawa, Canada.

Zie ook:

Laatste update: 24-6-2023

Ben je het niet eens met iets in deze beschrijving, is het niet meer up-to-date, heb je een aanvulling of werkt een link niet? Stuur ons dan even een mailtje. Dan kijken we er even naar en kunnen we het eventueel aanpassen.
Het gebruik van de kenniskaarten is gratis. Gelieve bij het gebruik van de kenniskaarten in publicaties te refereren aan dit toezichtcompendium of de betreffende kenniskaart, inclusief een link. Alvast bedankt voor de moeite!