Verklaring omtrent het gedrag (VOG)

Een VOG is een verklaring van Justis waaruit blijkt dat het (justitiële) verleden van een persoon of onderneming geen bezwaar vormt voor het vervullen van een specifieke taak of functie in de samenleving.

Bij de beoordelingen wordt gekeken naar (on)herroepelijke veroordelingen, strafbeschikkingen, transacties, sepots en openstaande zaken. Justis raadpleegt daarvoor het JDS (Justitieel Documentatiesysteem) en vraagt in sommige gevallen ook strafrechtelijke gegevens op uit andere EU-landen via ECRIS (European Criminal Record Information System). In sommige gevallen raadpleegt Justis ook politieregisters, het Openbaar Ministerie en de Reclassering.

Justis kijkt eerst of er binnen de zogenaamde ‘terugkijktermijn’ sprake is van een relevant (belangrijk) strafbaar feit. Vervolgens of de strafbare feiten van belang zijn voor de functie of het doel waarvoor de VOG is aangevraagd. En tot slot maakt Justis een belangenafweging waarbij gekeken wordt naar:

  • hoe vaak de aanvrager met justitie in aanraking is gekomen;
  • hoe ernstig de feiten zijn;
  • hoelang geleden de feiten zijn gepleegd;
  • de leeftijd van de aanvrager;
  • de omstandigheden waaronder het/de strafbare feit(en) is/zijn gepleegd.

Wie geen strafblad heeft krijgt altijd een VOG.

Zie ook:

Laatste update: 18-8-2023

Ben je het niet eens met iets in deze beschrijving, is het niet meer up-to-date, heb je een aanvulling of werkt een link niet? Stuur ons dan even een mailtje. Dan kijken we er even naar en kunnen we het eventueel aanpassen.
Het gebruik van de kenniskaarten is gratis. Gelieve bij het gebruik van de kenniskaarten in publicaties te refereren aan dit toezichtcompendium of de betreffende kenniskaart, inclusief een link. Alvast bedankt voor de moeite!