Mr. Big

Een Mr. Big-operatie betreft een uit Canada afkomstig type inzet van undercoveragenten die het target benaderen met een fictieve (semi-)criminele organisatie, waar deze lid van zou kunnen worden. De verdachte kan lucratieve klusjes voor de criminele organisatie gaan verrichten maar dan moet hij eerst open kaart spelen over zijn (al dan niet) criminele verleden tegenover de grote baas van de criminele organisatie. Zo wordt, met name in cold case-zaken, gepoogd een bekentenis bij de verdachte los te weken.

Er bestaat discussie over de inzet en vormgeving van deze methode vanwege juridische en/of morele bezwaren, met name vanwege de mate van misleiding, uitgeoefende druk en de verklaringsvrijheid van een verdachte. Zeker wanneer niet voldoende waarborgen en checks and balances worden toegepast, ontstaat dit risico. De Hoge Raad heeft bv in 2019 inzake de Posbankmoord en in de Kaatsheuvelzaak besloten dat deze opnieuw moesten worden behandeld wegens het (onzorgvuldig) toepassen van deze methode.

Zie ook:

Laatste update: 25-2-2024

Ben je het niet eens met iets in deze beschrijving, is het niet meer up-to-date, heb je een aanvulling of werkt een link niet? Stuur ons dan even een mailtje. Dan kijken we er even naar en kunnen we het eventueel aanpassen.
Het gebruik van de kenniskaarten is gratis. Gelieve bij het gebruik van de kenniskaarten in publicaties te refereren aan dit toezichtcompendium of de betreffende kenniskaart, inclusief een link. Alvast bedankt voor de moeite!