Politiewet 2012

De Politiewet 2012 regelt de oprichting, de organisatie, het beheer van de nationale politie. Deze wet verving de “Politiewet 1993” en bracht een ingrijpende verandering in de organisatiestructuur van de politie.

Het regelt de rol, verantwoordelijkheden en bevoegdheden van:

Verder regelt het de (basis)taken van de politie, waaronder het handhaven van de openbare orde, het verlenen van hulp aan hen die dit behoeven en het uitvoeren van opsporingstaken. De Politiewet 2012 was een grote verandering met het oog op het creëren van een efficiëntere, meer gecentraliseerde politieorganisatie, terwijl lokale gezagsverhoudingen en verantwoordelijkheden behouden bleven. Het doel daarvan was om de politie slagvaardiger, professioneler en meer toegankelijk voor burgers te maken.

Zie ook:

Laatste update: 18-8-2023

Ben je het niet eens met iets in deze beschrijving, is het niet meer up-to-date, heb je een aanvulling of werkt een link niet? Stuur ons dan even een mailtje. Dan kijken we er even naar en kunnen we het eventueel aanpassen.
Het gebruik van de kenniskaarten is gratis. Gelieve bij het gebruik van de kenniskaarten in publicaties te refereren aan dit toezichtcompendium of de betreffende kenniskaart, inclusief een link. Alvast bedankt voor de moeite!