Veiligheidsberaad

Logo Veiligheidsberaad

Het Veiligheidsberaad bespreekt landelijke vragen rondom veiligheid en houdt veiligheidsontwikkelingen in de gaten en bevordert de samenwerking tussen veiligheidsregio’s en landelijke bestuurlijke afstemming. Ook draagt het Veiligheidsberaad zorg voor de inrichting van een uniforme informatie- en communicatievoorziening voor de veiligheidsregio’s. Het beraad werkt met een Strategische Agenda Veiligheidsberaad (pdf).

Het Veiligheidsberaad bestaat uit de 25 voorzitters van de veiligheidsregio’s (allen burgemeester) en komt vier keer per jaar bijeen. Twee keer hiervan met de minister van Justitie en Veiligheid, zoals bepaald in artikel 38 Wet veiligheidsregio’s.

Het Multidisciplinair adviesorgaan (MDA) is het integraal adviesorgaan onder het Veiligheidsberaad. Hierin zijn de Raad van Directeuren Veiligheidsregio’s, de Raad van Brandweercommandanten, het Landelijk Netwerk Bevolkingszorg en de Raad van Directeuren Publieke Gezondheid vertegenwoordigd. De Nationale Politie, Defensie en het ministerie van Justitie en Veiligheid zijn agendalid. Daarnaast ziet het MDA toe op de uitvoering van bestuurlijke opdrachten en rapporteert daarover.

Laatste update: 28-5-2020

Ben je het niet eens met iets in deze beschrijving, is het niet meer up-to-date of heb je een aanvulling of werkt een link niet? Stuur ons dan even een mailtje. Dan kijken we er even naar en kunnen we het eventueel aanpassen.
Het gebruik van de kenniskaarten is gratis. Gelieve bij het gebruik van de kenniskaarten in publicaties te refereren aan dit toezichtcompendium of de betreffende kenniskaart, inclusief een link. Alvast bedankt voor de moeite!