Systeem Risico Indicatie (Syri)

Systeem Risico Indicatie (SyRI) was een instrument waarmee de overheid bestanden en persoonsgegevens kon koppelen en analyseren om fraude op te sporen. Het doel van SyRI was het voorkomen en bestrijden van onrechtmatig gebruik van overheidsgelden en overheidsvoorzieningen onder andere op het terrein van de sociale zekerheid.

De grondslag van SyRI was artikel 65 Wet structuur uitvoeringsorganisatie werk en inkomen (2013). SyRI kon officieel gebruikt worden door:

Op 5 februari 2020 heeft de rechtbank Den Haag uitspraak gedaan in de zaak over SyRI. De uitspraak merkt op dat handhaving en fraudebestrijding belangrijk is, maar dat het instrument in de huidige vorm te weinig waarborgen biedt voor privacybescherming. Specifieke bepalingen over de inzet van SyRI werden onverbindend verklaard. Dit betekent dat SyRI als middel voor handhaving niet (meer) kon worden ingezet en het betreffende artikel is ook uit de wet geschrapt.

Zie ook:

Laatste update: 26-4-2022

Ben je het niet eens met iets in deze beschrijving, is het niet meer up-to-date, heb je een aanvulling of werkt een link niet? Stuur ons dan even een mailtje. Dan kijken we er even naar en kunnen we het eventueel aanpassen.
Het gebruik van de kenniskaarten is gratis. Gelieve bij het gebruik van de kenniskaarten in publicaties te refereren aan dit toezichtcompendium of de betreffende kenniskaart, inclusief een link. Alvast bedankt voor de moeite!