Recidive

Recidive is in het strafrecht de herhaling van strafbaar gedrag. Een persoon die vaak met politie/justitie
in aanmerking komt, noemt men een ‘recidivist’. Een andere term is ook wel ‘veelpleger’. Of iemand recidivist is, is van belang binnen het strafrecht. Zo kijkt de strafrechter hiernaar als hij de op te leggen straf bepaalt.

Het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) houdt een recidivemonitor bij. Hiermee wordt inzicht gegeven in de criminele carrières en de effecten van strafrechtelijke interventies. Een groot deel van het cijfermateriaal is te doorzoeken via de website Repris. De gegevens voor de onderzoeken zijn afkomstig uit de Onderzoek- en Beleidsdatabase Justitiële Documentatie (OBJD), een database die speciaal voor de Recidivemonitor is ontwikkeld.

Zie ook:

Laatste update: 21-12-2023

Ben je het niet eens met iets in deze beschrijving, is het niet meer up-to-date, heb je een aanvulling of werkt een link niet? Stuur ons dan even een mailtje. Dan kijken we er even naar en kunnen we het eventueel aanpassen. Het gebruik van de kenniskaarten is gratis. Gelieve bij het gebruik van de kenniskaarten in publicaties te refereren aan dit toezichtcompendium of de betreffende kenniskaart, inclusief een link. Alvast bedankt voor de moeite.