Sepot

Een sepot, seponering of seponeren is een beslissing van het Openbaar Ministerie om een strafbaar feit niet te vervolgen. De officier van justitie kan op basis van Artikel 167 Wetboek van Strafvordering daartoe besluiten.

Een reden om een zaak te seponeren is bijvoorbeeld dat de officier van justitie te weinig bewijs heeft tegen een verdachte. Een reden kan ook zijn dat het strafbare feit te gering is om in behandeling te nemen of dat de verdachte de schade aan het slachtoffer heeft betaald.

Een overzicht van alle sepotgronden en de daarbij behorende sepotcodes zijn te vinden in de Aanwijzing gebruik sepotgronden (2022A004).

Zie ook:

Laatste update: 29-10-2023

Ben je het niet eens met iets in deze beschrijving, is het niet meer up-to-date, heb je een aanvulling of werkt een link niet? Stuur ons dan even een mailtje. Dan kijken we er even naar en kunnen we het eventueel aanpassen.Het gebruik van de kenniskaarten is gratis. Gelieve bij het gebruik van de kenniskaarten in publicaties te refereren aan dit toezichtcompendium of de betreffende kenniskaart, inclusief een link. Alvast bedankt voor de moeite!