Massasurveillance

Massasurveillance is het op grote schaal (digitaal) monitoren van burgers en bedrijven door toezichthoudende organisaties. Daarbij wordt geen onderscheid gemaakt tussen wel en niet goed nalevende burgers en bedrijven. Op basis van de verzamelde data worden selecties gemaakt, patronen zichtbaar gemaakt en/of getracht om er misdrijven mee te voorkomen of op te lossen.

Massasurveillance wordt vaak aangehaald als noodzakelijk middel tegen terrorisme en criminaliteit, en om onrust onder de bevolking te voorkomen. Het middel wordt bekritiseerd vanwege het beperken van privacy en burgerrechten, zoals vrijheid van meningsuiting en recht op vergadering.

Trefwoorden in relatie tot massasurveillance zijn cameratoezicht (o.a ANPR, gezichtsherkenning), sensing, dataverzameling en -koppeling, privacy, algoritmen/artificial intelligence, etnisch profileren, predictive policing, sleepnet, biometrie, politiestaat, big brother, Syri etc.

Zie ook:

Laatste update: 1-1-2022

Ben je het niet eens met iets in deze beschrijving, is het niet meer up-to-date, heb je een aanvulling of werkt een link niet? Stuur ons dan even een mailtje. Dan kijken we er even naar en kunnen we het eventueel aanpassen.
Het gebruik van de kenniskaarten is gratis. Gelieve bij het gebruik van de kenniskaarten in publicaties te refereren aan dit toezichtcompendium of de betreffende kenniskaart, inclusief een link. Alvast bedankt voor de moeite!