Meld Misdaad Anoniem (M.)

Meld Misdaad Anoniem (M., gestart in 2003) is het onafhankelijke meldpunt waar anoniem informatie over criminaliteit en misdaad gemeld kan worden. De anonimiteit van de melder staat hierbij centraal. Bij M. kunnen meldingen worden gedaan over bijvoorbeeld moord, mishandeling, overvallen, drugs, brandstichting, wapen- of mensenhandel. Alleen als de anonimiteit van de melder gewaarborgd kan worden stuurt M. de melding door naar diverse partners, zoals de politie en andere opsporingsdiensten.

Een anonieme melding moet eerst worden getoetst. Pas als die feiten de anonieme melding onderbouwen kunnen de opsporingspartners overgaan tot actie en kan de M.-tip:

• worden toegevoegd aan een onderzoek;
• aanleiding zijn tot het opstarten van een nieuw onderzoek;
• aanleiding zijn voor het heropenen van een oude zaak.

Er worden jaarlijks ca 45.000 meldingen gedaan waarvan in 2019 bijna 17.000 zijn doorgezet.

M. wordt gefinancierd door het ministerie van Justitie en aangesloten gemeentes.

Zie ook:

Laatste update: 18-6-2021

Ben je het niet eens met iets in deze beschrijving, is het niet meer up-to-date of heb je een aanvulling of werkt een link niet? Stuur ons dan even een mailtje. Dan kijken we er even naar en kunnen we het eventueel aanpassen.
Het gebruik van de kenniskaarten is gratis. Gelieve bij het gebruik van de kenniskaarten in publicaties te refereren aan dit toezichtcompendium of de betreffende kenniskaart, inclusief een link. Alvast bedankt voor de moeite!