Lik-op-stukbeleid

Het Openbaar Ministerie (OM) zet regelmatig in op een snelle afdoening van strafzaken. Een dergelijke lik-op-stuk benadering moet (potentiële) daders een signaal geven dat bepaald gedrag onaanvaardbaar wordt geacht en direct wordt afgestraft. Tevens is het bedoeld om gevoelens van verontwaardiging in de samenleving omtrent hetgeen gebeurd is te dempen alsmede om slachtoffers snelle genoegdoening te bieden.

Door het lik-op-stukbeleid worden een trage rechtsgang en een lang proces vermeden. Dit beleid wordt vaak ingezet voor kleine criminaliteit bij grote evenementen zoals voetbalwedstrijden of op feestdagen zoals koningsdag of de jaarwisseling, waarop er veel overtredingen plaatsvinden op hetzelfde moment door feestvierders.

Laatste update: 6-4-2022

Ben je het niet eens met iets in deze beschrijving, is het niet meer up-to-date, heb je een aanvulling of werkt een link niet? Stuur ons dan even een mailtje. Dan kijken we er even naar en kunnen we het eventueel aanpassen.
Het gebruik van de kenniskaarten is gratis. Gelieve bij het gebruik van de kenniskaarten in publicaties te refereren aan dit toezichtcompendium of de betreffende kenniskaart, inclusief een link. Alvast bedankt voor de moeite!