Heterdaad

Het fenomeen heterdaad wordt gedefinieerd in artikel 128 van het Wetboek van Strafvordering:

  1. Ontdekking op heeter daad heeft plaats, wanneer het strafbare feit ontdekt wordt, terwijl het begaan wordt of terstond nadat het begaan is.Het geval van ontdekking op heeter daad wordt niet langer aanwezig geacht dan kort na het feit dier ontdekking.

Het op heterdaad betrappen kan bijvoorbeeld een diefstal, inbraak of geweldsdelict betreffen.

Het betrappen van een verdachte op heterdaad heeft verschillende voordelen voor de opsporing en vervolging van criminaliteit. Allereerst kan de verdachte snel worden aangehouden en kan er bewijs worden verzameld voor het strafbare feit. Daarnaast kan een verdachte die op heterdaad is betrapt ook sneller worden veroordeeld omdat het bewijsmateriaal in zo’n geval vaak sterker is.

Alleen bij ontdekking op heterdaad mag een persoon anders dan een daartoe bevoegd ambtenaar een verdachte aanhouden (Art. 53 lid 1 Sv). De aangehouden verdachte moet dan wel onverwijld overgedragen worden aan een bevoegde opsporingsambtenaar (de politie).

Zie ook:

Laatste update: 10-3-2023

Ben je het niet eens met iets in deze beschrijving, is het niet meer up-to-date, heb je een aanvulling of werkt een link niet? Stuur ons dan even een mailtje. Dan kijken we er even naar en kunnen we het eventueel aanpassen.
Het gebruik van de kenniskaarten is gratis. Gelieve bij het gebruik van de kenniskaarten in publicaties te refereren aan dit toezichtcompendium of de betreffende kenniskaart, inclusief een link. Alvast bedankt voor de moeite!