Heling

Heling is het kopen, bezitten of verkopen van gestolen of verduisterde artikelen en voertuigen. Heling is een misdrijf en strafbaar volgens Titel XXX Wetboek van Strafrecht onder de titel “begunstiging”. Ook poging tot heling is strafbaar.

Er zijn drie vormen van heling:

  1. Schuldheling is het kopen, bezitten of verkopen van een product waarvan men het vermoeden heeft of had moeten hebben dat het gestolen is (maximale gevangenisstraf één jaar of een geldboete van maximaal €87.000);
  2. Bij opzetheling weet de koper, bezitter of verkoper dat het om een gestolen goed gaat (maximale gevangenisstraf vier jaar of een geldboete van maximaal € 87.000);
  3. Bij gewoonteheling is er sprake van herhaalde koop of verkoop van producten waarvan men weet dat ze zijn gestolen (maximale gevangenisstraf zes jaar of een geldboete van maximaal € 87.000).

Via www.stopheling.nl (of de app Stopheling) kan men beoordelen of een aangeboden artikel bij de politie als gestolen geregistreerd staat.

Zie ook:

Laatste update: 10-2-2023

Ben je het niet eens met iets in deze beschrijving, is het niet meer up-to-date, heb je een aanvulling of werkt een link niet? Stuur ons dan even een mailtje. Dan kijken we er even naar en kunnen we het eventueel aanpassen.
Het gebruik van de kenniskaarten is gratis. Gelieve bij het gebruik van de kenniskaarten in publicaties te refereren aan dit toezichtcompendium of de betreffende kenniskaart, inclusief een link. Alvast bedankt voor de moeite!