Versterking VTH-stelsel milieu

Sinds 2019 is het besef doorgedrongen dat het stelsel van vergunningverlening, toezicht en handhaving (VTH) inzake milieu en omgeving niet goed genoeg is om de problemen de baas te kunnen. Er zijn sindsdien vele rapporten verschenen, plannen gemaakt, kamerbrieven geschreven, kamervragen gesteld en meningen verkondigd.

Het belangrijkste rapport is dat van de Commissie van Aartsen dat verscheen begin maart 2021: “Om de leefomgeving; omgevingsdiensten als gangmaker voor het bestuur”. Doordat het stelsel van toezicht en handhaving inzake milieu niet functioneert zoals het is bedoeld, ontstaat schade aan de leefomgeving, economische schade en bestuurlijke schade. De commissie doet tien aanbevelingen voor verbeteringen.

In reactie daarop is het Interbestuurlijke Programma versterking vergunningverlening, toezicht en handhaving milieu (IBP VTH) door de staatssecretaris van I&W gestart. Dat programma bestaat uit zes pijlers (de links verwijzen naar de content van de website versterkingvth.nl):

  1. Robuuste omgevingsdiensten (OD’s) en financiering
  2. Bestuursrechtelijke en strafrechtelijke handhaving en vervolging
  3. Informatievoorziening VTH
  4. Kennisinfrastructuur
  5. Onafhankelijke uitvoering van toezicht en handhaving
  6. Monitoring kwaliteit milieutoezicht

Omdat het omvangrijk is, zijn alle rapporten en brieven op ToezichTTafel zoveel mogelijk geordend met samenvattingen en links naar de betreffende stukken. En helemaal onderaan ook links naar relevante kenniskaarten.

Mist er wat of klopt er iets niet? Laat het weten via de mail.

Zie ook:

Laatste update: 24-3-2024

Ben je het niet eens met iets op deze pagina, is het niet meer up-to-date, heb je een aanvulling of werkt een link niet? Stuur ons dan even een mailtje. Dan kijken we er even naar en kunnen we het eventueel aanpassen.
Het gebruik van de informatie op het toezichtcompendium is gratis. Gelieve bij het gebruik ervan in publicaties te refereren aan dit toezichtcompendium of de betreffende kenniskaart, inclusief een link. Alvast bedankt voor de moeite!